21 november 2024

Stichting Bewonersplatform Windpark Midden-Betuwe

Waakzaam, want het is nooit windstil!

Wie wint zaait zal storm oogsten!

Overal worden windturbines, windparken en zonneparken gebouwd. Vaak tot verrassing van omwonenden. Als de windturbines er eenmaal staan komt de geluidsoverlast hard binnen, de slagschaduw is je uitzicht voor de komende jaren en de gevolgen voor milieu en dieren zijn niet te overzien.

Stichting Clintel heeft onderzoeksjournalist Elze van Hamelen opdracht gegeven alle kennis omtrent de gevolgen van windturbines voor mens, milieu en dieren in kaart te brengen en een stappenplan te maken voor omwonenden van windparken of nog te bouwen windparken waarmee ze voldoende informatie hebben om invloed uit te kunnen oefenen op het beleid. Kennis is macht. En met dit rapport en de aanbevelingen kunnen bestuurders niet meer om de burger heen.

Wij gaan het rapport presenteren op donderdag 31 oktober in de bibliotheek van Almelo, Het Baken 3. Het eerste exemplaar reiken wij uit aan Henk Vermeer, Tweede Kamerlid van de BBB.

Hieronder alvast een kort interview met Elze van Hamelen over het rapport. Het rapport zal 31 oktober uiteraard beschikbaar zijn.

Wie/Wat is Clintel?

Stichting Climate Intelligence (CLINTEL) is een onafhankelijke stichting die objectief bericht over klimaatverandering en klimaatbeleid en die stem van de rede wil zijn in het vaak oververhitte klimaatdebat. CLINTEL is in 2019 opgericht door emeritus-hoogleraar geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. Belangrijkste doelstelling van CLINTEL is het genereren van kennis over en inzicht in de omvang, aard, oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het klimaatbeleid dat hierop betrekking heeft. Ook wil CLINTEL deelnemen aan debatten over klimaatwetenschap en -beleid, alsmede aan besluitvormingsprocessen dienaangaande.

Hiertoe:

  • Probeert de stichting helder en transparant te communiceren naar het brede publiek wat er aan feiten beschikbaar is over klimaatverandering en klimaatbeleid en ook waar feiten overgaan in aannames en voorspellingen.
  • Voert en stimuleert de stichting een publiek debat hierover en voert zij onderzoeksjournalistiek werk uit op dit terrein.
  • Wil de stichting fungeren als een internationale ontmoetingsplaats voor wetenschappers met verschillende visies over klimaatverandering en klimaatbeleid.
  • Gaat de stichting ook zelf wetenschappelijk onderzoek op het gebied van klimaatverandering en klimaatbeleid doen dan wel financieren.
  • Neemt de stichting deel aan besluitvormingsprocedures betreffende het klimaat, klimaatcommunicatie en klimaatbeleid, met name wet- en regelgevingsprocessen, maar eventueel ook juridische procedures over klimaatbeleid van overheden, ondernemingen of andere partijen.

CLINTEL wil de rol van ‘klimaatwaakhond’ op zich nemen, zowel op het gebied van de klimaatwetenschap als het klimaatbeleid.

CLINTEL is mede mogelijk gemaakt door een startdonatie van vastgoedondernemer Niek Sandmann. Daarvoor is de stichting hem zeer erkentelijk. Inmiddels hebben al meerdere personen gemeld ook financieel te willen bijdragen aan de stichting. Dat kan indien gewenst ook anoniem. U kunt ons steunen door Vriend van CLINTEL te worden of een eenmalige donatie te doen.

De stichting streeft naar zo min mogelijk overheadkosten waardoor bijna alle de middelen besteed kunnen worden aan onderzoeksjournalistiek, wetenschappelijk onderzoek en publieksvoorlichting. CLINTEL gaat werken aan een uitgebreid landelijk netwerk van “vrienden” en “ambassadeurs”. Daartoe zullen overal in het land bijeenkomsten (CLINTEL Kamers) georganiseerd gaan worden. CLINTEL heeft tevens een jongerenorganisatie, Young CLINTEL.

CLINTEL is gevestigd in Amsterdam en is bereikbaar via office@clintel.org.