22 oktober 2024

Stichting Bewonersplatform Windpark Midden-Betuwe

Waakzaam, want het is nooit windstil!

Nieuwsbrief 28 augustus 2024

Een spannend najaar! | Update Bewonersplatform Windpark Midden- Betuwe | augustus 2024
Beste bewoners,

Velen van u zijn al terug van vakantie, anderen genieten er nog van of hebben het nog te goed. Ook nu wens ik u een fijne tijd en een veilige terugkeer.

Als stichting zetten we ons al jaren in voor de belangen van omwonenden van het beoogde windpark Midden-Betuwe. Het project lijkt stil te liggen, maar de vraag blijft: komt het windpark er toch nog? Wat willen gemeente Neder-Betuwe en vooral Overbetuwe? En wat doet de provincie, zeker nu de BBB zich sterk heeft uitgesproken tegen (nieuwe) zon- en windparken?

Overbetuwe heeft een nieuw College en een nieuwe wethouder voor de portefeuille energie, met wie we onlangs hebben kennisgemaakt. De eerste indruk is positief, maar de vraag blijft: welke richting gaan ze op?

Veel vragen en weinig antwoorden. We moeten alert blijven, want de situatie kan snel veranderen. 

In deze nieuwsbrief leest u over het gesprek met de nieuwe wethouder, de landelijke petitie tegen windturbines, de te verwachten nieuwe landelijke milieunormen en over windpark Echteld/Lienden in de aangrenzende gemeente Buren.

Dit najaar wordt op veler gebied meer duidelijkheid verwacht, we houden u op de hoogte.

Met vriendelijke groeten,
Jan Teisman – voorzitter
Kennismaking met nieuwe wethouder gemeente Overbetuwe

Sinds eind juni heeft gemeente Overbetuwe een nieuwe coalitie: VVD, D66 en PvdA nemen de plek in van GBO en gaan de gemeente besturen met de zittende partijen CDA en GroenLinks.
Daarmee krijgen wij als bewonersplatform te maken met een nieuwe wethouder. De heer Evert Westerbeek (D66) neemt namelijk de portefeuille rondom energie over van Rik van den Dam (GroenLinks).

Medio juli hebben wij als stichtingsbestuur kennis gemaakt met de heer Westerbeek. Inhoudelijk kon er beperkt worden gesproken, want de wethouder was zich nog aan het inlezen op het dossier. Ook wordt het nieuwe coalitieplan begin september pas in de gemeenteraad besproken.

Inmiddels is duidelijk dat Overbetuwe de komende anderhalf jaar wil gebruiken om te inventariseren welke locaties kansrijk zijn voor windturbines, zodat in 2026 een besluit kan worden genomen over het al dan niet plaatsen van windturbines en op welke exacte plekken.

De plannen voor het beoogde windpark zijn gemeentegrens-overschrijdend, dus zal alles in overleg moeten met gemeente Neder-Betuwe. Echter deze gemeente is, in afwachting van landelijke milieunormen bij raadsbesluit, juist inactief en terughoudend in dit dossier.

Er is afgesproken om na de vakanties een vervolgafspraak te maken om meer inhoudelijk verder te praten. Ook hiervan houden wij u op de hoogte.

Klik hier voor meer informatie over de nieuwe wethouder van gemeente Overbetuwe.
 
Landelijke petitie tegen plaatsing windturbines op land
In deze nieuwsbrief informeren wij u over de mogelijkheid om een landelijke petitie te tekenen tegen het plaatsen van windturbines op land. De petitie wordt medio september aangeboden aan De Tweede Kamer.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar deze website: https://stopwindopland.nl/
 
Om de petitie te tekenen, klik dan op deze link.
 
Wellicht ten overvloede, maar wel belangrijk: om de petitie daadwerkelijk te tekenen, moet u nadat u uw gegevens hebt ingevuld, de link aanklikken die u ontvangt in uw email (check ook spambox). Alleen dan heeft u rechtsgeldig getekend!
 
Let op: tekenen kan nog tot uiterlijk 14 september a.s.
Nieuwe landelijke normen voor windturbines

Het wordt een spannende herfst. Dit najaar wordt dan eindelijk verwacht dat het kersverse kabinet de nieuwe milieunormen presenteert waaraan windturbines moeten gaan voldoen.

Het is de vraag of deze nieuwe normen onze gezondheid voldoende beschermen. Vooral de effecten van de geluidsoverlast en de laagfrequente trillingen op onze gezondheid baren ons zorgen. En natuurlijk ook de slagschaduw en de overige negatieve effecten. We zullen dit kritisch volgen en u verder informeren zodra hier meer over bekend is.
Ontwikkelingen windpark Echteld/Lienden

Zoals u wellicht weet, zijn er in de naastgelegen gemeente Buren plannen om langs de A15 bij Echteld/Lienden zeven windturbines met een tiphoogte van ± 270 meter te plaatsen. Ze moeten de huidige acht oudere turbines gaan vervangen en zouden daarmee één van de hoogste van Europa worden.
Opvallend is dat zowel omwonenden als ook de gemeente nadrukkelijk tegen de komst zijn, vooral vanwege onduidelijkheid over gezondheidseffecten van windturbines op omwonenden. Provincie Gelderland wil de plannen echter doordrukken en wil dit najaar daarin definitief een besluit nemen.

De gemeente heeft een aantal ambtenaren vrijgemaakt om juridisch goed onderbouwd te kunnen reageren als de provincie positief besluit voor het windpark. Tevens is er juridische deskundigheid van buiten ingehuurd (advocaat Peter de Lange, ook bij ons bekend) en is er een ingenieursbureau benaderd met kennis op dit gebied om besluiten en de milieueffectrapportage inhoudelijk te kunnen toetsen.

Van 5 september t/m 16 oktober 2024 ligt het ontwerp-projectbesluit ter inzage en kunnen officiële zienswijzen (bezwaarschriften) worden ingediend. Op donderdag 19 september organiseert initiatiefnemer Vattenfall N.V. een inloopavond in het dorpshuis in Echteld. Belangstellenden zijn welkom.

Als stichting volgen wij de ontwikkelingen van dit windpark op de voet, omdat bepaalde principiële en juridische besluiten ook gevolgen kunnen hebben voor ‘ons’ windpark en uiteraard ook omdat een aantal molens op het grondgebied van gemeente Neder-Betuwe zijn gepland.