25 juli 2024

Column: Zijn ze nog te stoppen?

Column door Wiekie van de Molen

Als ik door het dorp stiefel en ik maak een praatje en vraag naar de windturbines, dan kijken de meesten me maar vreemd aan. Windturbines? Waar dan? Dan wijs ik in het rond, richting de A15 en zwaai van de Schalm In Andelst tot aan de Kerkstaat bij Dodewaard. Ongelovige blikken staren me aan. Daar!? Windturbines!? Daar heb ik nog niets van gehoord.

Nee, dat kan wel zijn, maar de plannen zijn er wel. En die plannen zijn al best een eind! Hieruit blijkt dan wel dat de informatievoorziening vanuit de initiatiefnemers en de gemeente erbarmelijk is. En waarom? Waarom zijn wij als inwoners van de Betuwse dorpen niet beter geïnformeerd? Waarom lijkt het alsof het angstvallig stilgehouden wordt? Corona kan niet het excuus zijn, want de post is bij mij in het afgelopen jaar gewoon bezorgd. Een brief sturen om iedereen te informeren is toch het minste wat je dan kan doen? Ja, een klein clubje heeft een brief gehad, maar wel ongeadresseerd. Ik had ‘m ook wel, maar daarna werd het weer heel stil.

Wat niet stil stond is het maken van de plannen, dat kon dus wel doorgaan, ondanks corona! Bizar dat hele dorpen (Zetten, Dodewaard, Wely, Hemmen, Andelst) en alle omwonenden hier verder in de buurt, straks wel de overlast mogen ervaren, maar het straks pas weten als de krengen er staan.

De terechte vraag van velen is: Zijn ze nog te stoppen? Nou zeg ik dan: zolang er nog geen schop de grond in is gegaan wel! Of op zijn minst moeten we toch meer betrokken zijn bij het hele verhaal. Word wakker mensen! Ben je voor de windturbines, even goede vrienden, maar maak je je toch zorgen over de 10 geplande windturbines, laat dan je stem horen en meld je aan bij het bewonersplatform.

Wiekie van de Molen