20 mei 2024

Nieuws: Ssssst, windturbines maken geluid

Megawindturbines horen op zee, niet op het land! Daarmee begint de site Windalarm in Amsterdam. Als er iets onduidelijk is in de discussie, dan is dat het effect van de laag frequente tonen. Maar dat ze overlast bezorgen en tot gezondheidsklachten kunnen leiden, is inmiddels wel duidelijk. Niet voor niets richt het RIVM een expertisecentrum op.

In het algemeen zijn windturbines en windparken niet geschikt in de binnenlanden van Nederland, zo zeggen de deskundigen. Plaatsen van die megatorens van zo’n 200 meter past niet in de bewoonde wereld. Windturbines hebben ruimte nodig, grote afstanden tot de bebouwde omgeving, liefst meer dan 30 maal de tiphoogte!!! Dan denk je aan onbewoonde gebieden in USA, Canada, China, Australië, etc. …daar is ruimte!’’, aldus een citaat van een afgestudeerde HTS’er op windenergie. In Nederland kom je dan terecht op zee of in bosgebieden, op afstand van 6 kilometer van de bewoonde wereld. Schrik niet, je praat over enorme krachten, het zijn locomotieven in de lucht. En dan hebben we het hier nog niet over de trillingen.

Dit is nu precies waar de Raad van State zich over gaat buigen in diverse zaken. De initiatiefnemers willen van (tegen) geluid niet horen, daarom moeten wij geluid maken voordat ze geplaatst worden!